Back to all

Collider Activity Center

  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center
  • Collider Activity Center

Project Overview

The design for the new Collider Activity Center draws on complex formal arrangements to create a architectural arrangement that reflects the brand of the owner Walltopia, the world’s leading manufacturer of artificial rock climbing equipment.

Located in the rapidly urbanizing Mladost area on the edge of central Sofia, the center will be one of the first new buildings to occupy the quasi Greenfield site. The broader urban structure plan for the area will eventually play host to a variety of new facilities, capitalising on the latent potential of Bulgaria as an emerging economy. In this environment the Collider Activity Center has an important urban role to play as a catalyst in the growth of its immediate urban context.
The design makes use of a dynamic geometry, a self-similar fractal pattern that is infinitely variable within a simple set of rules. The form of the two pavilions appear in motion, in the process of slowly sliding towards an inevitable collision with one another. As they come together the landscape cracks and warps creating a varied terrain of surfaces that reflects the language of geological formations. The form is folded to make space for the functions it contains, and cut open to allow south light to penetrate the building and expose views to the surrounding landscape and Mount Vitosha.

The space formed between these two objects becomes a plaza that is partially enclosed by a glass atrium that can be opened and closed to regulate the temperature of the space. Entry to the complex is through this atrium, which doubles as the greenhouse housing exotic plant species from around the world. The functions of the center are divided into the climbing and athletic center housed in the north wing, with the dining, multi-purpose and administration occupying the south wing. Both pavilions are serviced from a below ground carpark and front onto a landscaped park including the pool and other outdoor activities.

As the first landmark in an emerging urban center the Collider Activity Center must be more than simply a place to climb, swim, run, eat and relax. It must be the anchor that attracts new businesses, residents and tourists to Mladost. By creating a dynamic organisation of form synthesised with landscape the proposal seeks to create an enduring icon for the future growth of Sofia.

Project Team

John Doyle, Laura Martires

Status

Completed Concept Design

Location

Sofia, Bulgaria

Client

Walltopia