Back to all

Daegu Gosan Public Library

  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library
  • Daegu Gosan Public Library

Project Overview

The project is a concept design for a new library and media space in the twin cities of Daegu Gosan in South Korea. The role of the library is changing in the 21st century. In the age of digital media, in order to remain relevant library must take on a greater urban focus. The libraries of tomorrow should become the focal point of a city – an incubator for ideas, debate and innovation. They cannot stand aloof from their context but must rather be integrated into the fabric of the city, as a civic space that is open to all and universally accessible. NAAU’s proposal for the Daegu Gosan public library is conceived as a space carved out of the city’s urban fabric.

The façade is a mass-customised system of oversized aluminium mullions that accommodate four different panel types. Type a is a clear glazed shopfront glazing system that encloses the ground floor. Type b is a semi transparent glazing with a white interlayer film set into the unit. Type c is a glass shadow box with a single translucent pane to the front face, with an insulated box housing a coloured led lighting unit behind. Access to this unit is through a rear maintenance panel. Type c is an anodized aluminium mesh. This façade encloses both the carpark, roof top and the building’s garden courtyard.

The design employs a number of scalable sustainability systems. Most important the design is capable of enjoying passive solar gain during winter months from large the large glazed atrium winter garden. this space is designed with operable façade elements which allow it to be opened to ventilate hot air during the summer months and closed off to gain heat during winter similarly the second floor courtyard on the south east corner in planted with deciduous tree species which provides shade to the eastern glazing during summer, while allowing low sun to penetrate and warm the floor slabs during winter. The second and third floor vision panel glazing is designed with a film interlayer, protecting the space behind from excessive heat gain. All façade systems were designed to accommodate double glazed insulated glazing units and standard insulation systems. in addition to this the structure that covers the plant area of the top roof is design in such a way as to be capable of supporting an array of photo-voltaic panels, and adequate space has been design to accommodate geo-thermal or hydronic heating systems if required.

Project Team

John Doyle, Laura Martires

Status

Completed Concept Design

Location

Daegu / Gosan, Republic of Korea

Client

Daegu Gosan Municipal Government