Back to all

Latrobe Regional Gallery

  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery
  • Latrobe Regional Gallery

Project Overview

The Latrobe Regional Gallery has a public interface problem: covered with unsightly services, the heritage of the façade and the life of the interior are concealed from both passer-by and visitor alike. The gallery’s vitality and life are hidden away, diminishing its capacity to serve as a critical cultural centre for the region.

NAAU’s proposal is to strip back and hide these superfluous additions, revealing the façade behind and opening it to the public. The original entry to the corner is reintroduced, providing a direct line of sight to a refreshed and newly located reception desk, visitor lounge, and entry to Gallery 1, enhancing accessibility and improving visibility. The new entry is upgraded to provide improved ventilation control, while the existing step is reconfigured to ensure equal access for all.

The existing façade, now refreshed and visible, is carefully opened up through a series of delicate operations that respect its historic rhythm and minimise structural impact. These new openings connect the interior of the gallery to the street, placing the two in dialogue with one another where they were previously apart. Selectively, openings form windows and are back-lit to act as ‘vitrines’: public display for exhibition announcements, relevant artwork, and showcases for the activities of the gallery. Synonymous with the heritage of the buildings, the ‘vitrine’ is both modern yet timeless, integrating artfully and synthetically with the gallery to add functionality and measured exposure.

Some windows also operate as seats: gallery patrons are invited to occupy these spaces, perhaps while browsing from the gallery shop or enjoying a coffee from the café. This occupation ‘activates’ the new public interface as the occupants become part of the show. It is a way of capitalising on the relationship of the building to the street, and of the role of the visitor.

The café spaces abutting Commercial Road have been redesigned. An open platform and series of integrated public seats are introduced to replace the obstructive bollards and aging awning, providing a more deliberate publically-facing presence for the gallery. This gesture extends the gallery beyond its functional role, integrating it further with the street.

Internally, extensive use of locally sourced timber reflects a commitment to environmentally sustainable resources and an investment in the local industries of the region. The natural beauty and variety of timber is reflected in a modular design approach that presents as a complex form: much like the timber itself, the visual appearance is one of variety and difference, but behind the design is a simple, easy-to-fabricate methodology that showcases the product as if it were part of an exhibition itself, and has added benefits including acoustic baffling.

The Gallery Shop relocated to the Lane Gallery, and updated with the addition of modular walls that allow for flexible reuse for special events, and dedicated furniture relevant to its function. The approach here is again consistent with the overall ambition, to improve the public interface through careful and selective design and redesign.

Project Team

John Doyle, Laura Martires, Ben Milbourne, Edmund Carter, Evie Blackman, Ronald Ching Ming Lau

Status

Tendering

Location

Morwell, Australia